Uitreiking Erasmusprijs 2015 aan Wikipedia Community

22 mei 2015
De uitreiking van de Erasmusprijs aan de Wikipedia Community zal plaatsvinden op woensdag 25 november a.s. De prijs zal namens de community in ontvangst worden genomen door drie jonge vertegenwoordigers van bijzondere initiatieven binnen Wikipedia:

image

Wikipedia Zero: Adele Vrana (Brazilië, 1982)
Adele Vrana werkt als 'Head of Strategic Partnerships, Global Emerging Markets' bij de Wikimedia Foundation. Haar werk richt zich op Wikipedia Zero, een project waarbij mobiele telefonie providers met name in zich ontwikkelende landen Wikipedia gratis beschikbaar maken voor iedereen, ook als de telefoon geen internettegoed of databundel heeft.

MIT Libraries: Phoebe Ayers (USA, 1981)
Phoebe Ayers is al ruim tien jaar als vrijwilliger betrokken bij Wikipedia, zowel in diverse projecten als in de Wikimedia Board of Trustees. Ze is co-auteur van het handboek ‘How Wikipedia Works’. In het dagelijks leven is zij een 'engineering librarian' aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zij zet zich vooral in voor de interactie tussen bibliotheken en Wikipedia, en voor het aantrekken van meer vrijwilligers voor het project.

Wiki Loves Monuments: Lodewijk Gelauff (Nederland, 1987)
Lodewijk Gelauff is sinds 2005 vrijwilliger bij Wikipedia en initiatiefnemer van Wiki Loves Monuments, een grote jaarlijkse fotowedstrijd rond monumenten en cultureel erfgoed. Het project is in 2010 gestart in Nederland en wordt sindsdien op grote schaal en wereldwijd georganiseerd. De wedstrijd roept mensen op om monumenten in hun eigen omgeving voor Wikipedia te fotograferen en te beschrijven. Wiki Loves Monuments is uitgegroeid tot de grootste fotowedstrijd ter wereld.