Koning reikt Erasmusprijs uit aan Jürgen Habermas op 6 november 2013

14 september 2013
Op woensdag 6 november 2013 vindt de uitreiking plaats van de Erasmusprijs aan Jürgen Habermas.

image

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt woensdagmiddag 6 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Duitse geleerde Jürgen Habermas. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘De toekomst van de democratie’.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Jürgen Habermas (1929) is al ruim 50 jaar een van de belangrijkste denkers op het grensvlak van sociologie, filosofie en politiek. In zijn denken staat de democratie en de betrokkenheid van de burgers centraal. Hij is scherp en kritisch in zijn politieke analyses maar tegelijkertijd optimistisch over de toekomst van een democratisch Europa. Hij gelooft in het belang van het debat, in de ratio als drijfveer voor de politiek, en in de gelijkheid van mensen.

Jürgen Habermas heeft een groot oeuvre. Tot zijn bekendste werken horen ‘Zur Strukturwandel der Öffentlichkeit’ (1962) en ‘Theorie des kommunikativen Handelns’ (1981). De huidige politieke en financieel-economische crisis en het lot van Europa komen aan de orde in zijn recente essay ‘Over de constitutie van Europa’ (2011).

Illustratie Jürgen Habermas: Joseph Semah