Shanti van Dam nieuwe directeur Erasmusprijs

16 oktober 2015

image

Shanti van Dam is benoemd tot nieuwe directeur van de Stichting Praemium Erasmianum (Erasmusprijs). Onder haar leiding zal de stichting haar missie voortzetten om via het jaarlijks toekennen van de Erasmusprijs, de positie van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten te versterken.

Bestuursvoorzitter Martijn Sanders: “De Erasmusprijs is een onderscheiding voor personen of instellingen die een buitengewoon belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de cultuur of wetenschap, in Europa en daarbuiten. Shanti van Dam heeft veel ervaring met het aandacht vragen voor intellectueel gedachtegoed op internationaal niveau en beschikt over een schat aan kennis op het gebied van de media, cultuur en wetenschap.”

Gevraagd naar haar motivatie, antwoordt Shanti van Dam: “Als documentairemaker en wetenschapper is het naar voren brengen van het maatschappelijke belang van de geesteswetenschappen en de kunsten steeds mijn drijfveer geweest. Nu mag ik ook voor de Erasmusprijs bijzondere wetenschappers en kunstenaars in de schijnwerpers zetten.”
De humanistische waarden van tolerantie en kritisch denken zijn in de huidige maatschappij, 500 jaar na Erasmus, niet meer zo vanzelfsprekend als je zou verwachten”, aldus Shanti van Dam. “Het zijn echter verworvenheden die we moeten koesteren en vieren, nu misschien wel meer dan ooit.”

Shanti van Dam neemt het stokje over van Max Sparreboom, die zestien jaar lang directeur was van de Stichting Praemium Erasmianum en per 1 januari 2016 met pensioen gaat.

Kort CV van Shanti van Dam
Shanti van Dam (1970) heeft 18 jaar ervaring op het terrein van de media, cultuur en wetenschap. Ze was eindredacteur bij de Publieke Omroep en produceerde film en tv voor vele andere media in binnen- en buitenland. Zij studeerde Geschiedenis (cum laude UvA) en was in het kader van haar promotieonderzoek research fellow aan de École Normale Supérieure en aan de University of Oxford. Zij promoveerde in de Ideeëngeschiedenis (UvA) met een proefschrift over het werk van de Franse intellectueel Théodore Reinach. Met haar eigen bedrijf ValueMedia produceerde en adviseerde zij onder andere voor Google, Oxford University, TNO, en het Centre for the Humanities (UU). Haar meest recente film ‘De waarde van de Geesteswetenschappen’ werd uitgezonden door de VPRO en is te bekijken op NPOdoc.