SchrijfwedstrijdTer gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs 2016 aan de Britse auteur A.S. Byatt organiseerde de Stichting Praemium Erasmianum de schrijfwedstrijd 'ZesZinnenZelfportret' in samenwerking met Schrijven Online.

Bekendmaking Finalisten ZesZinnenZelfportret Schrijfwedstrijd
Wij waren blij verrast met bijna 800 inzendingen voor de schrijfwedstrijd. Uit deze inzendingen heeft de jury slechts drie inzendingen mogen selecteren. Het doet ons plezier hierbij de namen van de drie finalisten bekend te maken: Wij feliciteren Jeroen van Tilborg, Gijs van Valkenhoef en Manon Verstegen! De stichting bedankt alle andere deelnemers van harte voor de energie die zij in hun inzending hebben gestoken.

Finalisten
Met meer dan 760 deelnemers overschreed de interesse voor de ZesZinnenZelfportet Schrijfwedstrijd alle verwachtingen. In een spannende laatste bijeenkomst wist de jury uit een longlist van 50 inzendingen tot een shortlist van acht te komen. Uitvoerige deliberatie bracht drie finalisten, hier op volgorde van inzending:

Manon Verstegen, Landgraaf
Damesuitvoering uit bouwjaar 1993, hoofdkleur blank, bruine accenten
Slechts twee maal gewisseld van eigenaar, altijd goed onderhouden
Zo goed als nieuw; onderstel intact, gebruikerssporen vakkundig gecamoufleerd
Zeer solide, hapert slechts sporadisch bij lage temperaturen en bij een laag brandstofpeil
Ingebouwd navigatiesysteem defect
Huidige eigenaar geeft de voorkeur aan inruilen tegen een zuiniger model

Gijs van Valkenhoef, Amersfoort
Welopgevoed
‘Had dat niet anders gekund?’
zegt ze, haar wenkbrauwen fronsend.
En als ik daarop vraag: ‘Wat vind je dan?’,
geeft zij mij als antwoord:
‘Je moet zelf beslissen en je weet wel wat ik vind.’


Jeroen van Tilborg, Rotterdam
Een man van weinig
Ooit verwachtte ik tiran te worden. Volken dicteren en decimeren, ontbijten met blauwe M&M’s. Maar omdat ik nooit de uitgang van mijn slaapstad vond, werd ik ambtenaar, maatjes met de magnetron en fervent bankzitter. Soms nog benoem ik mijn sofa tot oorlogsbunker. Tot mijn gezin thuiskomt en ik schielijk de chocoladenootjes verstop en de kussens herschik.


De finalisten zijn inmiddels uitgenodigd om op 8 december in Amsterdam, voorafgaande aan de uitreiking van de Erasmusprijs aan A.S. Byatt zelf, te horen wie de winnaar is.

Deelnemers
De grote deelname stemt zeer vrolijk, evenals dat minder dan 3% afviel omdat de inzending te vroeg of te laat was en minder dan 4% omdat ze toch te veel woorden of zinnen bevatte. Drie keer zoveel vrouwen namen deel dan mannen, en dat gold zowel voor België, waar 18% van de inzenders wonen, als Nederland (78%) en deze verhouding waren ook in de shortlist precies zo. De verste inzendingen kwamen uit Californië en Suriname.

Stijl, vorm en inhoud
Een zevende van de inzendingen heeft een dichtvorm, bij het proza vormde in driekwart van alle inzendingen elke zin een eigen alinea. Bijna een-vijfde begint met het woord ‘Ik’, en een even groot deel heeft het woord ‘geboren’ in de eerste of tweede zin. Voor de jury was van belang of een inzending ook buiten de context van de schrijfwedstrijd als sterk, autobiografisch verhaal met oorzaak en gevolg, overeind zou blijven. Dat maakte dat inzendingen die refereerden aan de woordlimiet of de wedstrijd zelf en over schrijven dan wel leven in boeken gingen sneller terzijde schoven, evenals inzendingen die eerder een karakterschets waren, over de toekomst en voornemens ging of overduidelijk niet over de auteur zelf gingen.

Erasmusprijs 2016
De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten. Dit jaar is de Erasmusprijs toegekend aan de Britse auteur A.S. Byatt. Zij ontvangt de prijs voor haar bevlogen bijdrage aan het genre Life Writing, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat. Wereldwijd ontving zij literaire prijzen, zoals de Booker Prize in 1990 voor ‘Possession’ (Nederlandse vertaling: ‘Obsessie’). Hier kunt u meer lezen over de Erasmusprijs 2016.

Schrijfwedstrijd ZesZinnenZelfportret
De schrijfwedstrijd ZesZinnenZelfportret is geïnspireerd op Ernest Hemingway’s Six Word Story. Six Word Story, omdat het kortste verhaal dat ooit geschreven is uit zes woorden bestond: "For sale: baby shoes, never worn." Wij vroegen schrijvers om in zes zinnen en in totaal maximaal 60 woorden een autobiografie te schrijven.

Jury
Alle inzendingen zijn door een deskundige jury beoordeeld, bestaande uit Nelleke Noordervliet (auteur), Désanne van Brederode (auteur) en Shanti van Dam (directeur Stichting Praemium Erasmianum). Jurysecretaris is Toon van de Put. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op originaliteit, zeggingskracht, het persoonlijke karakter en stijl.

Prijzen
1e prijs: € 300,- en Lunch & Learn met jurylid en auteur Nelleke Noordervliet
2e prijs: € 200,- en abonnement Nederlandse Boekengids
3e prijs: € 100,- en boekenpakket A.S. Byatt

Auteursrechten
Door deelname aan de wedstrijd verleent de inzender toestemming aan de Stichting Praemium Erasmianum om de inzending te publiceren op de website en in het jaarverslag 2016. De auteur blijft volledig in het bezit van de auteursrechten van het ingezonden werk.

Overige bepalingen
Uitgesloten van deelname zijn juryleden en leden van de Stichting. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd met Stichting Praemium Erasmianum en de jury.