Jean Prouvé

Laureaat Erasmusprijs 1981

Thema: Industrieel ontwerp

De Erasmusprijs voor industriële vormgeving werd in Rotterdam uitgereikt aan de Franse ontwerper Jean Prouvé. In Museum Boijmans Van Beuningen werd ter gelegenheid van de prijsuitreiking een tentoonstelling gewijd aan zijn veelzijdige werk.

Jean Prouvé (1901-1984) kwam al jong in aanraking met het ambachtelijke en sociaal-geëngageerde milieu van de École de Nancy, waar zijn vader, kunstenaar Victor Prouvé, bij was aangesloten. Jean Prouvé volgde een opleiding tot smid en begon zijn eigen atelier in 1923. Spoedig ging hij van het smeedwerk over op het ontwerpen van meubelen en het construeren van huizen. Met Le Corbusier en Jeanneret was hij in 1929 medeoprichter van de Union des Artistes Modernes.

Met een visionaire geest heeft hij oplossingen voor de sociale woningbouw voorgesteld, die uitgaan van een duidelijk en consequent concept dat is gericht op technische uitvoerbaarheid en serieproductie. Uitgangspunt voor Prouvé bleef de integratie van architectuur en industrie. In zijn ontwerpen, waarin vaak nieuwe materialen werden toegepast, zijn moderne technieken en vormgeving succesvol gecombineerd. Bijzonder kundig en origineel zijn de door Prouvé ontworpen bouwcomponenten en verbindingstechnieken. Prouvé kreeg grote bekendheid in de periode 1924-1952 door de producten – ramen, gevels, dakplaten, meubels, prefabgebouwen – uit zijn fabriek in Maxéville. In de jaren daarna werkte hij vooral als adviseur en docent. De markante façade van de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, met de door Prouvé ontworpen gevelplaten, is het enige architectonische werk van de laureaat dat in Nederland te zien is.

Jean Prouvé besloot met zijn prijs de Société d’HLM Emmaüs te steunen. Deze afdeling van de Emmaüsbeweging in Frankrijk houdt zich bezig met sociale woningbouw voor noodlijdenden. Het geld werd besteed aan een studie naar de constructie van paviljoens waarbij, vanwege het kostenaspect, gebruikgemaakt wordt van hout.