Péter Forgács
Laureaat Erasmusprijs 2007
Thema: Cultuur en Historisch Bewustzijn
Het thema van de Erasmusprijs in 2007 was ‘Cultuur en historisch bewustzijn’: hoe wordt de geschiedenis levend gehouden en hoe wordt het verleden overgedragen op jongere generaties. Aan de Hongaarse mediakunstenaar Péter Forgács werd de Erasmusprijs toegekend vanwege de originele manier waarop hij met zijn documentaire filmwerk heeft bijgedragen aan de overdracht van cultuur en de herinnering aan het verleden.
Péter Forgács werd in 1950 geboren in Boedapest. Hij begon zijn studie aan de Academie van Schone Kunsten, waar hij nog hetzelfde jaar werd weggestuurd. Uiteindelijk studeerde hij in 1977 af als tekenleraar. Sinds 1978 werkt hij als onafhankelijk film- en videokunstenaar.
Forgács exposeerde zijn video-installaties in grote musea en galeries in Europa en de Verenigde Staten. Hij heeft een grote verzameling amateur- en familiefilms opgebouwd en deze toegankelijk gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek en kunstzinnige inspiratie. Op basis van dit ‘gevonden’ filmmateriaal heeft Forgács een indrukwekkend oeuvre geschapen. Zijn films zijn geen documentaires in de gebruikelijke zin van het woord, maar nieuwe creaties waarbij gebruik is gemaakt van documentair materiaal. Zij leggen een relatie tussen het persoonlijke leven van gewone burgers en de belangrijkste gebeurtenissen in de twintigste-eeuwse geschiedenis en roepen zo de herinnering op aan periodes van onderdrukking en totalitarisme.
Door zijn kunstige en kunstzinnige manipulatie van het materiaal dat hem ter beschikking staat, doet Forgács een sterk beroep op ons cultureel geheugen en zet hij de toeschouwer ertoe aan na te denken over de wereld van nu. Zijn belangrijkste films zijn de tot nog toe uit vijftien delen bestaande serie Private Hungary (1988-2008), De maalstroom (1997), The Danube Exodus (1998) en El perro negro (2005).