Wikipedia

Laureaat Erasmusprijs 2015

Thema: Digitale cultuur

Het thema van de Erasmusprijs 2015 was ‘Digitale cultuur’. Wikipedia kreeg de Erasmusprijs omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. De initiatiefnemers van Wikipedia hebben daarvoor een nieuwe en effectieve democratische vorm ontworpen. De prijs werd in het bijzonder toegekend aan Wikipedia als community – de gezamenlijke onderneming van tienduizenden vrijwilligers die, wereldwijd, helpen om dit initiatief vorm te geven.

De prijs werd in ontvangst genomen door drie jonge vertegenwoordigers van de Wikipedia Community. Elk van hen belichtte nieuwe initiatieven binnen Wikipedia. Zoals het project Wikipedia Zero, waarbij mobiele telefonie providers in Afrika en Latijns-Amerika, Wikipedia gratis beschikbaar maken voor iedereen. Het project Wiki Loves Monuments is een jaarlijkse fotowedstrijd rond monumenten en cultureel erfgoed.

Ook in landen waar neutraliteit en open informatie niet vanzelfsprekend zijn, speelt Wikipedia een belangrijke rol, door kennis beschikbaar te maken waar die voorheen niet verkrijgbaar was. Het is een digitaal naslagwerk in verschillende talen, dat permanent in ontwikkeling is. Door haar open karakter draagt Wikipedia bij aan het besef dat bronnen van kennis niet neutraal zijn en steeds gewogen moeten worden. Met deze kritische aandacht voor tekst, bronnen en vermeerdering van kennis, sluit Wikipedia goed aan bij het gedachtegoed van Erasmus.