Ian Buruma

Laureaat Erasmusprijs 2008

Thema: De Nieuwe Kosmopoliet

Ian Buruma is een typisch voorbeeld van ‘De nieuwe kosmopoliet’, het thema van het vijftigste jubileumjaar van de Stichting Praemium Erasmianum in 2008; iemand die met kennis en betrokkenheid, maar ook met distantie reflecteert over de maatschappelijke ontwikkelingen in de gehele wereld.

Ian Buruma werd in 1951 geboren in Den Haag als kind van een Nederlandse vader en een Britse moeder. Hij studeerde Chinese literatuur in Leiden en daarna Japanse film in Tokio, waar hij als documentaire filmmaker en fotograaf begon te werken. Van 1983 tot 1986 was Ian Buruma cultureel redacteur van de Far Eastern Economic Review in Hongkong en later redacteur buitenland van The Spectator. Hij was voorzitter van het Humanities Center van de Central European University (Boedapest) en bestuurslid van het Einstein Forum in Potsdam en van Human Rights in China (HRIC) in New York. Sinds 2003 is Buruma Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rights and Journalism aan Bard College te New York.

Buruma’s journalistiek-wetenschappelijk werk uit de jaren tachtig heeft betrekking op Japan en het Verre Oosten. Dit onderwerp heeft hij niet verlaten, maar hij heeft zich steeds ruimer georiënteerd op mensenrechten en humanistische waarden in het algemeen. Hij schrijft regelmatig over een breed scala van onderwerpen voor The New Yorker, NRC Handelsblad en voor The New York Review of Books, waarvan hij in 2017 en 2018 hoofdredacteur was. Daarnaast is hij verbonden aan verschillende wetenschappelijke colleges en organisaties op het gebied van mensenrechten. Buruma is een beschouwend schrijver. In zijn recentste boeken onderzoekt hij de relatie tussen godsdienst en politiek (Taming the Gods, 2010) en de gevolgen van oorlog (Year Zero. A History of 1945, 2013 en Their Promised Land. My Grandparents in Love and War, 2016).