Jacques Ledoux

Laureaat Erasmusprijs 1988

Thema: Filmcultuur

In 1988 werd voor de tweede keer de Erasmusprijs op het gebied van de film toegekend, specifiek aan filmcultuur, in de persoon van Jacques Ledoux. De prijsuitreiking was geen feestelijke aangelegenheid aangezien de laureaat enige maanden daarvoor overleed. Zijn weduwe nam de prijs in ontvangst.

Jacques Ledoux (1921-1988) was sinds 1948 conservator van het Koninklijk Belgisch Filmarchief, de Cinematek, in Brussel. Deze instelling werd door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Ledoux een van de belangrijkste beheerders van het Europese cultureel erfgoed. Vele beroemde regisseurs bezoeken het Filmarchief voor studiedoeleinden. In 1962 richtte hij het Filmmuseum in Brussel op. Door dagelijkse voorstellingen in het Filmmuseum heeft Ledoux de filmkunst voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Jarenlang was hij secretaris-generaal van de FIAF, de internationale federatie van filmarchieven.

Naast het beheer van het archief onderkende Jacques Ledoux in een vroeg stadium de kwetsbaarheid van het oude materiaal. Hij ontwikkelde methoden, technieken en speciale depotruimten voor de conservering van films. Als oprichter en organisator van EXPRMNTL, een internationaal festival voor experimentele film, de filmprijs Âge d’Or en Cinédécouvertes gaf hij vernieuwende filmmakers de kans hun werk te tonen. Dankzij Ledoux’ distributiesysteem, de ‘decentralisatie van klassieke en hedendaagse films’, konden films uit het archief door heel België verspreid en vertoond worden.

Mevrouw Ledoux bestemde het geld van de Erasmusprijs voor de filmprijs Âge d’Or.