Archivo General de Indias

Laureaat Erasmusprijs 1992

Thema: Geschiedenis

Dit jaar werd zowel het Archivo General de Indias als Simon Wiesenthal onderscheiden. Het Archivo General de Indias is de belangrijkste neutrale instelling voor de bestudering van de meer dan drie eeuwen durende koloniale betrekkingen tussen Europa, Spaans-Amerika en de Filippijnen. De Erasmusprijs voor dit wereldberoemde, koloniale archief in Sevilla, werd in ontvangst genomen door de Spaanse minister van Cultuur, Jordi Solé Tura.

Het archief bestaat sinds 1785 en is veruit de belangrijkste bron voor onderzoek naar de geschiedenis van het Spaanse Rijk. Het beheert onder meer de collecties van de Raad voor de Indiën (Consejo de Indias), van het centrale handelsbureau van de Spaanse overheid (Casa de Contratación), en van de consulaten en latere staatssecretariaten. Het omvat tientallen miljoenen documenten: van decreten, handelsrapporten en bouwtekeningen tot landkaarten, correspondenties en bevelen.

Het archief verschaft inzicht in de beeldvorming over Amerika en de invloed van de Amerika’s op Europa. Het speelt bovendien een wezenlijke rol in de uitwisseling van intellectueel gedachtegoed tussen Europeanen en Amerikanen.

Het Archivo General de Indias heeft al in een vroeg stadium gebruikgemaakt van digitale technieken voor de conservering en het beheer van de collecties en was daarmee een voorbeeld voor andere instellingen.