Alan Davidson

Laureaat Erasmusprijs 2003

Thema: Eetcultuur

Het thema ‘Eetcultuur’ voor de Erasmusprijs werd gekozen om duidelijk te maken dat voedsel een ondergewaardeerd specialisme is dat vanuit verschillende uitgangspunten – historisch, culinair, sociologisch en biologisch – bestudeerd kan worden. Het symbool van deze ontwikkeling was de laureaat Alan Davidson.

Alan Davidson, geboren in 1924, werd als diplomaat in dienst van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezonden naar verschillende posten (Den Haag, Caïro, Tunis, Brussel en Vientiane). Tijdens zijn verblijf in het buitenland begon hij met het schrijven van boeken over vis. Zijn eerste boek, Mediterranean Seafood uit 1972, is een standaardwerk geworden, mede door de mengeling van biologie en recepten. De liefhebberij van schrijven over vis in zijn verschillende standplaatsen groeide uit tot een carrière in de voedselgeschiedenis en hij werd een erkend connaisseur van de Laotiaanse keuken. Het hoogtepunt in zijn werk is de gezaghebbende Oxford Companion to Food.

De Erasmusprijs werd aan Davidson toegekend omdat hij door zijn aanstekelijk enthousiasme een groot publiek heeft bereikt en de ogen van velen heeft geopend voor de veelvormigheid van onze eetculturen en het belang van onze voedselgeschiedenis. Dit heeft hij ook uitgedragen in het met zijn vrouw opgerichte tijdschrift Petits Propos Culinaires en in de door hem in het leven geroepen bijeenkomsten, de Oxford Symposia on Food and Cookery. Alan Davidson overleed kort na de prijsuitreiking in 2003.