Willem Sandberg

Laureaat Erasmusprijs 1975

Thema: Museologie

In 1975 ontvingen Willem Sandberg en professor Ernst Gombrich gezamenlijk de Erasmusprijs.

Willem Sandberg (1897-1984) was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Erasmusprijs werd hem toegekend vanwege zijn bijzonder originele en gedurfde beleid waarbij hij verbindingen legde tussen beeldende kunst, toegepaste kunsten, architectuur, film en muziek. Sandberg liet het publiek kennismaken met experimentele stromingen en kunstenaars die gezien konden worden als vertegenwoordigers van nieuwe bewegingen in de maatschappij. Daarmee maakte hij van het museum een kunstcentrum van wereldfaam. Bovendien inspireerde hij de moderne kunst met zijn terugkerende thema’s ‘vitaliteit, creativiteit en experiment’. Door het tonen en verzamelen van talloze aspecten van hedendaagse creativiteit (industrieel ontwerp, fotografie, grafische vormgeving) heeft hij de moderne kunst gestimuleerd en het contact tussen het publiek en de eigentijdse kunst bevorderd.

Willem Sandberg publiceerde regelmatig over kunst en typografie. Zelf was hij een begaafd typograaf en van veel tentoonstellingen ontwierp hij de catalogus, zoals Le Corbusier (1946), Kunst en Kind (1948), Cobra (1949), Moore (1950), De Stijl (1951), Pollock (1958), Bewogen Beweging (1961) en Dylaby (1962).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Sandberg een belangrijke rol in het verzet en zijn sociale betrokkenheid was groot. Na zijn werk in het Stedelijk hield hij zich bezig met de opbouw van het Israël Museum in Jeruzalem.

Willem Sandberg heeft zijn deel van de Erasmusprijs bestemd aan het project ‘Jerusalem Programme in Art and Science’, dat tot doel had de wetenschap en de kunsten dichter tot elkaar te brengen.