Union Académique Internationale

Laureaat Erasmusprijs 1964

Thema: Algemene Wetenschappen

De Union Académique Internationale werd geëerd met de Erasmusprijs omdat zij de samenwerking heeft bevorderd van praktisch alle Europese academies en omdat zij belangrijk wetenschappelijk onderzoek heeft gestimuleerd. Zodoende heeft zij niet alleen het peil van de Europese geesteswetenschappen gehandhaafd en verhoogd, maar ook het onderzoek van cultuurgebieden daarbuiten bevorderd. De Erasmusprijs werd in ontvangst genomen door de toenmalige president van de Union Académique Internationale, professor Rensselaer W. Lee van de Princeton University.

De Union Académique Internationale, opgericht in 1919, is een supranationale organisatie die zich ten doel stelt de samenwerking te bevorderen ten behoeve van onderzoek en publicaties van materiaal op het gebied van de filologie, archeologie, geschiedenis, de geesteswetenschappen en de politieke en sociale wetenschappen. Zo werden de middeleeuwse Latijnse vertalingen van Plato en Aristoteles uitgegeven. Ook houdt men zich bijvoorbeeld bezig met de Byzantijnse muziek, een Corpus des Troubadours, middeleeuws Latijn, een encyclopedie van de islam, de terminologie van internationaal recht en inscripties. Een project waarin wereldwijd universiteiten en musea samenwerken, is het Corpus Vasorum Antiquorum.

De Union Académique Internationale heeft haar geestelijke en financiële steun verleend aan het plan uit 1963 om een nieuwe kritische bewerking van de Opera Omnia van Erasmus uit te geven. Ter gelegenheid van de vijfhonderdste geboortedag van Erasmus in 1969 kon daardoor het eerste deel van de reeks verschijnen.