Peter Sellars

Laureaat Erasmusprijs 1998

Thema: Theater

‘Ervaring en verwachting’, het thema in 1998, speelt een rol in het werk van beide laureaten die geëerd werden. Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Erasmusprijs werd de prijs toegekend aan twee personen: Peter Sellars en Mauricio Kagel.

De Erasmusprijs is aan de Amerikaanse regisseur Peter Sellars (1957) toegekend omdat hij met zijn regie het publiek met het onbegrip en onrecht in de maatschappij confronteert en daarmee een moreel engagement afdwingt. Met zijn visie op kunst, moraal en politiek brengt hij elitaire en populaire cultuur dichter bij elkaar en stelt hij gevestigde meningen ter discussie.

Peter Sellars is bekend geworden als artistiek leider van het Los Angeles Festival (in 1990 en 1993). Dit is een groots opgezet internationaal en interdisciplinair festival dat de kunsten mobiliseerde in een stad waar veel verschillende bevolkingsgroepen leven en meer dan 120 talen worden gesproken. Door zijn interculturele theaterexperimenten heeft Sellars diverse gemeenschappen zich bewust laten worden van hun eigen cultuur en erfgoed en het respect voor de ander.

Op uitnodiging van festivals als Glyndebourne en Salzburg regisseerde hij opera’s waarbij hij zich gespecialiseerd heeft in het twintigste-eeuwse repertoire zoals Saint François d’Assise (Messiaen), Nixon in China en The Death of Klinghoffer (Adams), The Rake’s Progress (Stravinsky) en Le Grand Macabre (Ligeti). Veelbesproken waren zijn regieën van Mozart-opera’s. In 2005 schreef hij het libretto voor John Adams’ opera Doctor Atomic, die hij tevens regisseerde. Ook schreef hij het libretto voor diens opera Girls of the Golden West, die eind 2017 bij San Francisco Opera in première ging. Peter Sellars is professor World Arts and Cultures aan de universiteit van Californië in Los Angeles waar hij ‘Art as Social Action’ en ‘Art as Moral Action’ doceert.