Pierre Bernard

Laureaat Erasmusprijs 2006

Thema: Ontwerpen voor het Publieke Domein

De Erasmusprijs in 2006 was bedoeld voor het ‘ontwerpen voor het publieke domein’, als in het domein van de politiek, de overheid en het algemeen belang. De Franse ontwerper Pierre Bernard heeft consequent alleen voor opdrachtgevers uit deze sectoren gewerkt.

Pierre Bernard (1942-2015) werd in Parijs geboren. Na het diploma van de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in 1964, kreeg hij een beurs om bij Henryk Tomaszewski aan de Academie van Schone Kunsten te Warschau de kunst van het affiche te leren. In 1971 rondde hij zijn studies af aan het Institut de l’Environnement in Parijs.

Bernard was een van de oprichters en leidende figuren van het ontwerperscollectief Grapus. Grapus ontstond aan het eind van de jaren zestig in Parijs en ontwikkelde een eigenzinnige herkenbare stijl met een duidelijk sociaal karakter. Sinds de opheffing van Grapus in 1990 leidde Pierre Bernard zijn eigen studio, Atelier de Création Graphique in Parijs. Bernard werkte voor de nationale parken in Frankrijk, het Louvre en het Centre Pompidou en veel andere, kleinere culturele of sociale organisaties. Hij gebruikte het grafisch ontwerp als instrument bij het overbrengen van zijn betrokkenheid bij de opdrachtgever en zette de beschouwer daardoor aan tot deelnemen en nadenken.

Bernard was ervan overtuigd dat een consequent kwaliteitsbeleid van de vormgeving niet alleen de boodschap beter overbrengt, maar tevens een culturele bijdrage en collectieve verrijking betekent voor de maatschappij.

Pierre Bernard bestemde het prijzengeld voor de complete documentatie en archivering van het werk van Grapus.