Biografie

Pierre Bernard (1942-2015) werd in Parijs geboren. Na het diploma van de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in 1964 kreeg hij een beurs om bij Henryk Tomaszewski aan de Academie van Schone Kunsten te Warschau de kunst van het affiche te leren. In 1971 rondde hij zijn studies af aan het Institut de l’Environnement in Parijs.

In 1970 stichtte hij de groep Grapus tezamen met François Miehe en Gérard Paris-Clavel, die hij had leren kennen in de studentenbeweging van mei 1968. In 1976 traden Alex Jordan en Jean-Paul Bachollet toe tot de groep.
Grapus sprak de intentie uit ‘het leven te veranderen’ door middel van een tweeledige dynamiek: grafisch werk en politieke actie. In 1984, 1985 en 1988 ontwierp Grapus respectievelijk de huisstijl van het Centre National des Arts Plastics, het Parc de la Villette en het Louvre. Vanaf 1978 toonde Grapus zijn werk met belangrijke tentoonstellingen, in het Musée de l’Affiche in Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam, in Aspen Colorado en in het museum voor hedendaagse kunst in Montreal.

Grapus heeft verscheidene onderscheidingen en prijzen gekregen: op de Biennale van Warschau in 1978 en 1980, de Biennale van Brno in 1978 en 1982, de Biennale van Lahti in 1983, de Biennale van Colorado in 1983, de Agraf van Zagreb, van de Art Directors Club in New York en op de Triennale van Toyama in 1988.

In 1990, het jaar waarin Grapus besloot zichzelf op te heffen, ontving het collectief in Frankrijk de Grand Prix National des Arts Graphiques. Pierre Bernard richtte vervolgens met Dirk Behage en Fokke Draaijer het Atelier de Création Graphique op. In die tijd ontwierp hij onder andere de huisstijl van de Franse nationale parken.
Hij leidde het Atelier de Création Graphique en verzorgde opdrachten op zeer verschillende gebieden zoals publicaties, affiches, bewegwijzering en huisstijlsystemen, waarbij zijn uitgangspunt was dat het grafisch ontwerp een culturele functie van het algemeen belang is. De belangrijkste opdrachtgever vanaf 2001 was het Centre Pompidou in Parijs.

Pierre Bernard was sinds 1978 lid van de Alliance Graphique internationale en doceerde  grafisch ontwerpen aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs te Parijs.

November 2007