Poppentheater

Laureaat Erasmusprijs 1978

Thema: Theater

De Erasmusprijs was in 1978 gewijd aan het poppentheater, een kunstvorm waarbij de magie van het theater zich bij uitstek manifesteert. Vier belangrijke groepen van poppenspelers, die in feite vier grote stromingen binnen die kunstvorm vertegenwoordigen, werden bekroond: Marionettistica Fratelli Napoli, Yves Joly, Tăndărică en Bread and Puppet Theatre. Door de uitvoeringen die na de prijsuitreiking in het Holland Festival plaatsvonden, werd een groot publiek in staat gesteld met de bekroonden kennis te maken.

De Siciliaanse groep Fratelli Napoli uit Catania, opgericht in 1921, beeldt verhalen uit van Karel de Grote en zijn strijd tegen de Saracenen, met helden als Orlando Furioso, maar ook stukken gebaseerd op Shakespeare of het Japanse Nõ theater. Er wordt gebruikgemaakt van eeuwenoude technieken en van zelfgemaakte stangpoppen als in een volkstoneel vol Siciliaanse pathetiek.

De Fransman Yves Joly was de ziel van het Théâtre de papier. Hij bracht met uiterst eenvoudige middelen in een verfijnd en intiem spel met zijn handen individueel menselijke emoties tot uitdrukking, waarmee het poppenspel tot zijn eenvoudigste vorm werd teruggebracht.

Het Roemeense ensemble Tăndărică, opgericht in 1945, heeft een zeer breed repertoire gebaseerd op de wereldliteratuur. Tăndărică ontwikkelde een kleurrijk en fantasievol theater dat navolging heeft gekregen in het naoorlogse poppenspel. Na 1973 richtte het gezelschap zich ook op straattheater.

Peter Schumann, geboren in Silezië en opgeleid in Duitsland, emigreerde in 1961 naar de Verenigde Staten. In 1963 stichtte hij in New York het politiek radicale Bread and Puppet Theatre, dat als straattheater begon. Het door mensen gespeelde theater komt dicht bij de beeldende kunst, met soms groteske effecten in een magisch-realistische sfeer.

De vier groepen poppenspelers hebben hun deel van de prijs kunnen besteden aan het eigen gezelschap.