John Adams

Laureaat Erasmusprijs 2019

Thema: Componeren voor de huidige tijd

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2019 uitgereikt aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams (1947). Het thema van de Erasmusprijs was dit jaar ‘Componeren voor de huidige tijd’.

John Adams behoort tot de meest uitgevoerde levende componisten. Hij ontvangt de prijs omdat hij een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer ‘verstaanbaar’ gemaakt, belangrijk in een tijd waarin dit genre steeds meer moeite heeft om gehoord te worden. Bovendien stelt Adams in zijn werk regelmatig maatschappelijke vraagstukken aan de orde, wat hij als taak van de kunstenaar ziet. Hij onderscheidt zich door de humanistische aard van zijn thema’s. Niet alleen is Adams een groot dirigent en componist, ook als schrijver reflecteert hij op de maatschappelijke functie van klassieke muziek. Zo vraagt hij op muzikale en op intellectuele wijze aandacht voor het belang van klassieke muziek in de huidige tijd. Daarmee past hij in het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting wil uitdragen.

Beluister hier een interview met John Adams in radioprogramma Podium op NPO4 uitgezonden tijdens de Erasmusprijsuitreiking op donderdag 28 november 2019.