Marguerite Yourcenar

Laureaat Erasmusprijs 1983

Thema: Literatuur

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Stichting Praemium Erasmianum werden dit jaar vier Erasmusprijzen uitgereikt. Behalve Marguerite Yourcenar ontvingen ook Raymond Aron, Leszek Kolakowski en Sir Isaiah Berlin de prijs.

Historische figuren spelen een belangrijke rol in het werk van de van oorsprong Brusselse schrijver Marguerite Yourcenar (1903-1987). Dankzij haar groot invoelend vermogen kon zij zich verplaatsen in het verleden. Zo wist zij in haar verhalen zowel het unieke als het universele te laten zien van het individu in de tijd, getuige haar bekendste boeken: Alexis ou le Traité du vain combat (1929), Mémoires d’Hadrien (1951), L’Oeuvre au noir (1968). Ook haar humanistische visie op de onveranderlijkheid van de mens kwam in haar werk tot uitdrukking.

Marguerite Yourcenar groeide op in Frankrijk en woonde vanaf 1939 in de Verenigde Staten. Behalve als romanschrijver maakte ze naam als essayist, dramaturg en vertaler. In 1980 werd Marguerite Yourcenar – als eerste vrouw – toegelaten tot de Académie Française.

Marguerite Yourcenar schonk haar deel van de Erasmusprijs aan het Wereld Natuur Fonds in de Verenigde Staten.