Daniel Dennett

Laureaat Erasmusprijs 2012

Thema: De culturele betekenis van de natuurwetenschappen

Daniel Dennett (1942) is een Amerikaans filosoof, schrijver en cognitiewetenschapper, wiens onderzoek gericht is op de filosofie van de geest, wetenschapsfilosofie en filosofie van de biologie. Hij is als hoogleraar verbonden aan Tufts University in de Verenigde Staten. Dennett ontving de Erasmusprijs in het kader van het thema ‘De culturele betekenis van de natuurwetenschappen’.

Daniel Dennett stelt de meest fundamentele culturele vragen aan de orde, zoals: waar komen wij vandaan en wat maakt ons tot mens? Hij schrijft echter ook over zaken als humor, vrije wil en Bach. Om zijn filosofische theorieën te staven gebruikt hij elementen uit de natuurwetenschappen. Zo heeft Dennett door de jaren heen aan een filosofische theorie gewerkt die zowel biologische als culturele fenomenen integreert tot één overkoepelend principe. Daarbij neemt hij Darwins evolutietheorie als uitgangspunt voor zijn wereldbeschouwing.

Dennett schrijft boeken en artikelen over een breed scala aan onderwerpen, zoals in Consciousness Explained (1991), Darwin’s Dangerous Idea (1995), Breaking the Spell: Religion as a Natural Phenomenon (2006) en From Bacteria to Bach and Back (2017). Met zijn originele en ironische blik op de vraagstukken die hij beschrijft, slaagt hij erin tot ver buiten de grenzen van de filosofie een breed algemeen publiek te bereiken. In zijn werk slaat hij bruggen tussen verschillende disciplines, staat hij pal voor het belang van wetenschappelijk onderzoek en toont hij hoe de natuurwetenschappen een fundamentele invloed hebben op ons leven en onze toekomst.