Simon Wiesenthal

Laureaat Erasmusprijs 1992

Thema: Mensenrechten

Dit jaar werd zowel Simon Wiesenthal als het Archivo General de Indias met de Erasmusprijs onderscheiden. Wiesenthal ontving de prijs voor zijn niet aflatende inzet voor recht en gerechtigheid, menselijke waardigheid, tolerantie en vrijheid.

Simon Wiesenthal werd in 1908 geboren in Buczacz, Oostenrijk-Hongarije (tegenwoordig Oekraïne). Hij werd opgeleid tot bouwkundig ingenieur en had eind jaren dertig een architectenbureau in het toen Poolse Lwów. Van 1941 tot 1945 zat hij in verscheidene concentratiekampen, die hij op wonderbaarlijke wijze overleefde. Na zijn bevrijding uit Mauthausen besloot hij zich te wijden aan gerechtigheid voor de slachtoffers van de Holocaust en de opsporing van oorlogsmisdadigers. Eerst verzamelde hij voor het Amerikaanse leger informatie en daarna stichtte hij het Joods Documentatie Centrum in Linz. Na het proces tegen Eichmann in Israël heropende hij het centrum in Wenen. Hier werkte hij tot aan zijn dood in 2005.

Door zijn werk heeft hij steeds meer mensen en staten ervan overtuigd dat misdrijven tegen de menselijkheid opgespoord en bestraft dienen te worden. Zijn levenswerk, het bestrijden van vervolging van minderheden, discriminatie en rassenhaat, heeft gedurende zijn leven steeds meer aan waarde gewonnen.

Van zijn memoires The Murderers Among Us (1967) is een film gemaakt. Wiesenthal schreef ook The Sunflower (1969) over vergiffenis en het gedenkboek Every Day Remembrance Day (1987).