Maurice Béjart

Laureaat Erasmusprijs 1974

Thema: Modern Ballet

De Erasmusprijs werd in 1974 gedeeld door twee kunstenaars: de Franse danser en choreograaf Maurice Béjart en de Britse danseres en artistiek leider Ninette de Valois. Maurice Béjart kreeg de Erasmusprijs voor zijn creaties op het gebied van modern ballet.

Maurice Béjart (1927-2007) debuteerde als danser in zijn geboorteplaats Marseille. In 1945 vestigde hij zich in Parijs waar hij verbonden was aan Les Ballets des ChampsÉlysées van Roland Petit. In 1954 stichtte hij Les Ballets de l’Étoile, in 1957 Ballet Théatre de Paris genaamd. Vanaf 1960 leidde hij het Ballet du XXe siècle te Brussel, waar hij tien jaar later ook zijn eigen dansschool Mudra stichtte. In 1977 richtte hij in Dakar Mudra Afrique op. In 1987 verhuisde hij naar Zwitserland, waar hij het Béjart Ballet Lausanne stichtte en de dansschool Rudra.

Béjarts vaak symbolische en moderne vormen zijn sterk beïnvloed door het moderne Amerikaanse ballet en de vrije en moderne danskunst van Rudolf von Laban, die vooral de persoonlijke beweging en expressie benadrukte. Béjarts vertolking van de veelheid van menselijke emoties in bewegingen en gebaren hebben geleid tot een vernieuwde opvatting van de danskunst. Sommige van zijn balletten zijn geschreven op nieuwe muziek, andere op bestaande
beroemde, klassieke composities (variërend van Mozart tot Boulez en zijn favoriete componist Wagner), en weer andere in de vorm van wat hij noemde een ‘spectacle total’, waarin hij verschillende choreografische, theatrale, muzikale en plastische expressiemiddelen gebruikte. Tot Béjarts bekendste balletten behoren Symphonie pour un homme seul (1955), Le Sacre du printemps (1959), L’Oiseau de feu (1970), Casse-noisette (1998) en zijn laatste ballet Le Tour du monde en 80 minutes (2007).

Maurice Béjart heeft de helft van zijn Erasmusprijs ter beschikking gesteld aan zijn Brusselse ballet- en bewegingsschool Mudra. Voorts ontvingen studenten beurzen en werden specialisten aangetrokken om cursussen te geven en leerlingen met andere culturen in contact te brengen.