Sigmar Polke

Laureaat Erasmusprijs 1994

Thema: Schilderkunst

De Duitse kunstenaar Sigmar Polke ontving de Erasmusprijs voor zijn creatieve en levendige bijdrage aan de Europese kunst.

Sigmar Polke (1941-2010) studeerde van 1961 tot 1967 aan de kunstacademie van Düsseldorf, een periode van sociale, culturele en artistieke veranderingen. Het werk dat Polke in deze tijd maakte, zou bekend worden onder de noemer kapitalistisch realisme. Hierin gaf hij parodiërend commentaar op de consumptiemaatschappij, de naoorlogse politieke scene in Duitsland en de klassieke artistieke conventies. Vanaf 1970 reisde hij veel als fotograaf. Van 1977 tot 1991 was hij hoogleraar aan de kunstacademie te Hamburg.

De kunst van Sigmar Polke is inventief en zeer divers, zowel wat betreft de thema’s en beeldtaal als de toepassing van technieken en materialen. Eeuwenoude technieken van de Europese schilderkunst combineerde en verrijkte hij door gebruik te maken van foto’s en fotochemische materialen en geavanceerde reproductieprocedés van destijds. Daardoor creëerde hij onverwachte vormen, gecombineerd met figuratieve beelden. Regelmatig greep Polke terug op werk van kunstenaars uit het verleden, zoals Dürer en Goya, of verwees hij naar oude fabels en sprookjes, zoals in zijn vijfluik Laterna Magica.

Zijn werk toont een kritische belangstelling voor vele aspecten van de realiteit, actueel en historisch, mythisch en rationeel. Desondanks brengt het vaak het magische en onberekenbare naar voren. Ook de beelddrager zelf speelt een rol in zijn werken: het ‘doek’ als een doorzichtige huid, aan voor- en achterzijde beschilderd, waardoorheen het spieraam herkenbaar is. In Nederland is werk van Polke opgenomen in onder meer de collecties van Museum Boijmans van Beuningen, Werkgruppe I-III (1982) en het Stedelijk Museum, Radioaktiver Abfall (1992).