José Antonio Abreu

Laureaat Erasmusprijs 2010

Thema: De toekomst van de klassieke muziek

Het thema van de Erasmusprijs was dit jaar ‘De toekomst van de klassieke muziek’. Daarmee wilde de Stichting initiatieven eren die de waardering voor deze kunstvorm nieuw leven inblazen. De prijs is toegekend aan José Antonio Abreu vanwege de oprichting van El Sistema, een netwerk van symfonieorkesten in Venezuela waarin kinderen uit armere families leren samen klassieke muziek te maken.

José Antonio Abreu (1939-2018) was klassiek musicus, werkte als hoogleraar economie en planning aan verschillende universiteiten en was afgevaardigde in het Venezolaans Congres. In 1975 stichtte hij het Orquesta Sinfónica Nacional Juvenil, het nationale jeugdsymfonieorkest van Venezuela. Het succes van dit orkest leidde tot de oprichting van nog meer jeugdorkesten met als resultaat: El Sistema, een nationaal systeem van kinder- en jeugdorkesten in Venezuela. Met El Sistema beoogde Abreu sociale problemen en armoede aan te pakken door kinderen een muziekinstrument te geven en hun te leren samenspelen in een symfonieorkest. Door jonge mensen uit arme families in te voeren in de wereld van muziek, wilde hij hun alternatieve vooruitzichten bieden. Zo werd muziek een instrument voor verandering.

El Sistema is uitgegroeid tot een belangrijk sociaal project dat al ruim 400.000 kinderen heeft bereikt. Het heeft bovendien enkele wereldvermaarde jeugdorkesten en dirigenten voortgebracht, onder wie Gustavo Dudamel. El Sistema, tegenwoordig Fundación Musical Simón Bolívar, is een bron van inspiratie voor soortgelijke initiatieven overal ter wereld en draagt bij aan de waardering en vernieuwing van klassieke muziek.