Peter Stein

Laureaat Erasmusprijs 1993

Thema: Theater

De Erasmusprijs voor toneel werd in 1993 toegekend aan Peter Stein. De Duitse regisseur is in zijn werk altijd uitgegaan van de mogelijkheden en de kracht van het theater om een bijdrage te leveren aan de discussie over actuele menselijke en maatschappelijke problemen. Daarmee gaf Stein het theater een functie terug die het sinds de oorlog was kwijtgeraakt.

Peter Stein (1937) voorzag het theater in de jaren zestig en zeventig van een nieuwe esthetiek. Hij kreeg grote bekendheid in 1969 met zijn uitvoering van Goethes Torquato Tasso. Zijn vernieuwende aanpak, met maatschappijkritisch toneel, bestond onder meer in gedegen historisch onderzoek en diepgaande analyse van de teksten. Als regisseur ging hij democratisch te werk: iedereen in zijn Berlijnse toneelgezelschap Schaubühne am Halleschen Ufer had een stem. Stein gaf zijn visie op het toneel niet alleen gestalte in zijn regie, maar juist ook in het gebruik en de invulling van de theatrale ruimte. Hierdoor is hij erin geslaagd de klassieke waarden van het theater te verbinden met nieuwe doelstellingen en ervaringen.

Hoogtepunten uit zijn werk zijn de opvoeringen van de klassieke werken van Tsjechov, Shakespeare en Goethe en van de antieke Griekse tragedies, zoals Oresteia. Van 1992 tot 1997 was Peter Stein verantwoordelijk voor de theaterprogrammering van de Salzburger Festspiele. Stein regisseerde ook opera’s, waaronder Moses und Aron (1996), Macbeth (2011) en Don Carlos (2013).