Biografie

Péter Forgács (1950) is een mediakunstenaar en onafhankelijk filmmaker gevestigd in Boedapest. Hij begon zijn studie aan de Academie van Schone Kunsten, waar hij hetzelfde jaar werd weggestuurd. Hij studeerde af als tekenleraar in 1977. Daarna werkte hij voor het Instituut voor Volwassenenonderwijs en het Onderwijs Onderzoeksinstituut. Zijn specialiteit is de studie van de visuele, sociale, esthetische en cultureel antropologische aspecten van privé foto- en filmgeschiedenissen. Als onafhankelijk film- en videokunstenaar heeft hij sinds 1978 gewerkt in de Béla Balázs Studio. Hij doceerde aan faculteiten Film, Geschiedenis en Literatuur van verschillende universiteiten buiten Hongarije. Hij werkt ook voor het Sociaal-wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Hongaarse Academie van Wetenschappen.
Sinds 1978 heeft Forgács meer dan dertig films gemaakt. Zijn meest bekende werk is Private Hungary, een serie films die vele prijzen heeft gewonnen en die gebaseerd is op home movies en amateur films uit de jaren ‘30 en ’40 van de vorige eeuw. Deze films documenteren het dagelijkse leven dat spoedig afgebroken zou worden door een uitzonderlijke historische traumatische ervaring die zich buiten beeld afspeelt. In 1983 richtte Forgács de Private Photo & Film Archives op in Boedapest, waarvan hij de directeur is. Dit is een unieke collectie amateur filmfragmenten die hij gebruikt voor onderzoek en voor zijn unieke reconstructie van de geschiedenis. Zijn internationale debuut maakte hij met de Bartos Family (1988), een film die de Grand Prix won op het World Wide Video Festival in Den Haag. Sindsdien heeft hij prijzen gewonnen op verschillende internationale filmfestivals – Boedapest, Lissabon, Marseille, San Francisco en Berlijn, waar hij in 1997 de Prix Europa won voor Free Fall. Zijn meest recente films zijn El Perro Negro (2005) over de Spaanse Burgeroorlog en Miss Universe (2006) over de Oostenrijkse schoonheidskoningin 1929, Lisl Goldarbeiter.
In de jaren ’90 van de vorige eeuw exposeerde Forgács zijn video installaties in de grote musea en galeries in Europa. In de jaren 2000-2002 was hij vijftien maanden in het Getty Research Institute in Los Angeles, waar hij een tentoonstelling organiseerde van zijn interactieve installatie The Danube Exodus: Rippling Currents of the River. Zijn werk is te zien in verscheidene openbare collecties in Europa en de Verenigde Staten.
Péter Forgács is 1998 onderscheiden met de Béla Balázs Filmprijs en de Knight Cross Order van de Hongaarse Republiek.

Kijk hier voor een uitvoerige lijst van films, prijzen en tentoonstellingen.