Biografie

David Grossman (Jeruzalem, 1954) is een van de grootste Israëlische schrijvers van deze tijd. Hij begon ooit als radiomaker. In 1989 brak hij internationaal door met zijn roman Zie: liefde, waarin hij de Shoah beziet door de ogen van een kind. Hij spreekt zich regelmatig uit voor vrede in het Midden-Oosten. In 2006 riep hij samen met Amos Oz op om de aanvallen op Libanon te staken, toen niet lang daarna zijn eigen zoon in dezelfde oorlog sneuvelde. Hierover schreef hij het boek Uit de tijd vallen (2011). Het oeuvre van Grossman beslaat een twintigtal boeken: romans, kinderboeken, essaybundels en reisverslagen.

In zijn werk zet hij een veelheid aan literaire technieken in en speelt hij met taal en de grens tussen verbeelding en werkelijkheid. Ondanks de zware thema’s die hij vaak aansnijdt, zijn zijn romans ook lichtvoetig, vol groteske humor. Als hem iets kenmerkt, dan is het zijn verzet tegen onverschilligheid. Zoals hij zelf ooit stelde: ‘Indifference is a very sophisticated way of cruelty.’

Het werk van David Grossman werd in vele talen vertaald. Uit de tijd vallen werd meerdere malen voor toneel bewerkt. Hij won diverse literaire prijzen, waaronder de Prix Médicis Étranger, de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de Geschwister Scholl-Preis. Zijn roman Komt een paard de kroeg binnen (2015) won de prestigieuze Man Booker International Prize en werd wereldwijd jubelend ontvangen.