Biografie

Hans van Manen begon zijn carrière als danser in 1951 bij Sonia Gaskell’s Ballet Recital. In 1952 ging hij naar het Nederlands Opera Ballet onder leiding van Françoise Adret, waar hij in 1957 zijn eerste ballet, Feestgericht, maakte. Vervolgens sloot hij zich aan bij het gezelschap van Roland Petit in Parijs. In 1960 begon hij zijn werk bij het Nederlands Dans Theater, als danser (tot 1963), als choreograaf en van 1961 tot 1971 ook als artistiek leider. De volgende twee jaar werkte hij als freelance choreograaf tot hij in 1973 benoemd werd als choreograaf/regisseur bij Het Nationale Ballet.

In het buitenland heeft hij zijn balletten op het toneel gezet voor het Stuttgart Ballett, het Bayerisches Staatsballett München, de Berlin Opera, Houston Ballet, the National Ballet of Canada, Pennsylvania Ballet, the Royal Ballet, the Royal Danish Ballet, de Staatsoper in Wenen, Tanzforum in Keulen en voor Alvin Ailey.

In september 1988 keerde Hans van Manen terug bij het Nederlands Dans Theater als huischoreograaf. Door de jaren heen heeft hij meer dan vijftig choreografieën voor dit gezelschap gemaakt.

In 1991 ontving Hans van Manen de Sonia Gaskell prijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor zijn gehele repertoire, in het bijzonder voor de drie duetten, TwoTheme en Andante, die hij in 1990/91maakte. Voor zijn choreografie Two ontving hij in dat zelfde jaar ook de broche van de VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Ter gelegenheid van zijn 35-jarig jubileum als choreograaf werd hij in 1992 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In 1993 werd Hans van Manen onderscheiden met de Deutscher Tanzpreis voor zijn invloed op de danswereld in Duitsland gedurende de laatste twintig jaar. In 1996 ontving hij de ‘Bob Angelo Penning 1996’ van het COC voor de manier waarop hij mannen en vrouwen, menselijke relaties en sexualiteit in zijn balletten en fotografie uitbeeldt, een manier die in vele opzichten als bevrijdend werd gezien. In 1997 viel hem de Gino Tani International Prize ten deel in de categorie ‘dans’. Het Edinburgh International Festival 1998 presenteerde een retrospectief van Van Manen met programma’s door het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. Hier werd hij onderscheiden met de ‘Archangel’, de prijs van danscritici.

Hans van Manen is ook een professioneel fotograaf. Zijn werk wordt getoond in exposities in de gehele wereld.

November 2000