Yvette Drissen

Winnaar Dissertatieprijs 2025

Dissertatie
When Success Becomes the New Normal: The Competitive Society and its Symptoms

Promotoren: Prof. dr. Wim Dubbink
Copromotoren: dr. Bart Engelen
Voordracht: Tilburg University, Tilburg School of Humanities and Digital Sciences

Overwegingen van de selectiecommissie 

Yvette Drissen heeft de jury van deze Dissertatieprijs aan het denken gezet. De ironie van de situatie kan de promovendus ook zelf niet zijn ontgaan. Zij deed mee aan een competitie voor een dissertatieprijs, met een proefschrift waarin zij juist onderzoek deed naar het probleem van competitie. In elk deel van de samenleving – en in het bijzonder in de academische wereld. Daar zaten we dan, als jury van deze dissertatieprijs, met de vraag of wij onderdeel waren van het probleem dat Drissen in dit mooie proefschrift toch zo overtuigend wist te schetsten.  

In When Success Becomes the New Normal. The Competitive Society and Its Symptoms laat Yvette Drissen zien hoe relevant filosofie kan zijn voor het analyseren van actuele kwesties, hoe toegankelijk het wijsgerig onderzoek kan zijn voor een breder publiek en hoe daarbij verschillende methoden op vruchtbare wijze kunnen worden gecombineerd. Geen onderzoek naar een leemte in de wijsbegeerte, of naar een vaktechnisch detail, maar een fundamentele vraag, die raakt aan de organisatie van onze samenleving en aan de omgang van mensen met elkaar. In een leefomgeving die immers steeds competitiever lijkt te worden.  

De jury waardeert het dat Yvette Drissen het onderzoek naar de grote vraag van competitie toch zo praktisch heeft aangepakt. In een betoog dat – geheel in Erasmiaanse zin – ook voor een breder leespubliek heel goed te volgen is. Drissen geeft niet zozeer een oordeel over verschillende vormen van competitie, maar geeft vooral inzicht in de werking daarvan. In een analyse die uiteindelijk leidt tot praktische criteria, of tot handvatten die ons kunnen helpen om te bepalen in welke omstandigheden competitie gunstig of gewenst kan zijn. Niet in de laatste plaats in de academische wereld, waarvan zij nu zelf deel uitmaakt.  

Een competitieve wereld waarvan deze dissertatieprijs dus ook onderdeel is. De jury zal de handvatten die Yvette Drissen ons in dit proefschrift biedt zeker gebruiken, om na te denken over ons werk bij Stichting Praemium Erasmianum – en we nodigen Yvette Drissen, als nieuwe deskundige, uit om dat ook te doen. Maar of ze dat nu wil of niet, of competitie naar haar opvatting hier geschikt is of niet: ze heeft deze competitie wel gewonnen. Omdat Yvette het verdient om met deze dissertatie te worden geprezen, in de hoop en verwachting dat zij ook in de toekomst grote onderwerpen op zo’n originele manier blijft bespreken.